5 ГОДИНИ ЕКЗОТИК ЛЕНД (СТАРТЪТ-01.05.2013г)

Екзотик Ленд ЕООД е фирма, специализирана изцяло в изграждането, стартирането и поддържането на морски системи-“рифови“ и „фиш онли“ аквариуми. Ние сме със сравнително кратка, петгодишна, история на българския пазар за акваристика, стартирахме през 2013 година, но с дълга история в морската акваристика, от 2010 година. Първоначално, като хоби, а впоследствие и призвание, сме едни от пионерите, които се брояха на пръстите на едната ръка и, които доказаха, че и в България можем да се докоснем до вълнуващия свят на океанските дълбини и, най-вече, до цветната красота на далечните коралови рифове-такива, каквито сме ги виждали от подводните снимки. Можем да се „потопим” в безкрайното синьо, да чуем плисъка на разбиващи се вълни и да усетим мириса на сол дори в собствения си хол или офис и да станем част от, все по-широко настъпващото в световен мащаб понятие, „синьо съзнание” (blue mind).

Този тип медидативно състояние е вдъхновено от елементите, асоциирани с водата и „синия цвят” на думите, свързани с усещането за дълбочина, безкраен хоризонт, морски бриз, мирисът на океан и водорасли и цели да ни откъсне от стреса на ежедневието, чрез спокойствие, умиротвореност, единство и,като цяло, чрез чувство на всеобхватно щастие и удовлетвореност от живота ни в дадения момент на съзерцание.

Предлагаме оригинални идеи за вашия дом, офис, заведение или хотел,които ще наситят пространството около вас с много цвят, движение и екзотика.

За това, как да изградиш перфектния морски аквариум, в който да запазиш единството и хармонията на един свят,създаден от най-великият творец-природата, няма специалност в университета. Знанята от там ни бяха полезни единствено в изградените навици да търсим информация, да сортираме и да пресяваме важното от маловажното, да еспериментираме и да надграждаме.

Учили сме се и се учим от грешките и от опита на акваристи и изследователи, успели, в последните тридесет години, да достигнат до успешните формули за комбинация на солена вода, светлина и филтрация, които гарантират растеж,развитие и дълъг живот на един домашен риф, в действителност, изключително крехък и силно зависим в природата, от настъпващите климатични промени.

Нашите собствени грешки в началото ни показаха, къде компромисът, било поради финансови причини, било поради липса на консултанти на пазара, подготвени с достатъчно опит и знания, е възможен и къде води до сериозни грешки и проблеми,свързани със загуби за системата.

С резултатите, които постигнахме, първоначално, като любители-акваристи, а впоследствие и с клиентите, които ни се довериха, доказахме,че когато следиш развитието на хобито в световен мащаб и следваш правилно основните насоки, изведени от практиката или чрез опита на биолозите във фирмите, стъпили стабилно на този пазар, не е трудно, да създадеш, развиеш и да се грижиш за това, което е докоснало сетивата ти през водолазната маска, което те е пленило от телевизионния екран или на монитора на компютъра или виждаш във въображението си.

Стартирахме бизнеса си с идеята, да направим едно екзотично хоби видимо и финансово-достъпно за повече хора в България, да помогнем на ентусиастите, като нас, да избегнат грешките, с които,обикновено,са свързани първите стъпки, да съберем на едно място максимално разнообразие от морски риби,безгръбначни и живи корали, в комбинация с правилната техника и качествени, работещи добавки.

За тези, общо 8 години, в които всекидневието ни минава сред „мириса на море“, сме губили и риби, и корали, и цели системи, било поради лошо стечение на обстоятелствата, по наша вина или по вина на киента , но именно загубите ни амбицираха да търсим успешни формули и решения, които да ни гарантират максимално дълъг живот на аквариумните обитатели. Идеята ни никога не е била да сме само търговци на риби и корали. Продавайки рибата, го правим с нагласата, при добри домашни условия,тя да доживее до „щастливи старини“, а не клиентът след седмица,две, да тръгне отново да купува същата риба.

Именно една от успешните ни формули ни спечели и битката, с, можем да кажем, най-масовата болест по соленоводните риби-“соленоводното ихтио“. Доказахме на себе си, че успехът е преди всичко упоритост, търсене и много, много четене, дори на литература и публикации, в сфери, диаметрално противоположни на това, което са специалностите ни . В случая, за 8 години, опитахме всичко, което беше достъпно на пазара – и евтини алтернативи, и скъпи лекарства, на големи и, не толкова големи фармацевтични и специализирани фирми, всичко, което,за съжаление, не работеше ,въпреки дългите предписания и големите очаквания.

Щастливи сме от факта, че открихме своето собствено, при това, работещо, решение , с което нямаме изгубена риба и продължаваме напред с един проблем по-малко.

Научихме урока си, че качеството и успеха си имат цена, затова, внасяме живата стока само от сертифицирани фирми-колектори на риби и безгръбначни от Азия и Европа, с десетилетия история на пазара, гарантиращи аклиматизирани и захранени екземпляри и от доказали се с качеството и разнообразието от видове, ферми за изкуствено отглеждани корали,които, не само не рушат естественото биоразообразие в кораловите рифове, но и активно участват в тяхното спасяване.

За да постигнем възможно най-добри резултати в това, което правим, се насочихме да работим с партьори, доказали сред любители-акваристи от цял свят и сред професионалистите, качеството и ефективността на продуктите, които предлагат в една така специфична и крехка система, каквато е морската система.

Горди сме, че именно те-едни от водещите фирми в световен мащаб,в този бизнес, се довериха на нашия подход, повярваха в нашите възможности и избраха не само да работим заедно, но и да ги представляваме в България.

За 5 години в този бизнес видяхме и щастливи хора, които успяха да минат през дългия път от старта до стабилния риф, видяхме и много разочаровани, налъгани от некоректни търговци, които ни чакаха с кофите пред магазина, да се погрижим за малкото им оцелели живинки. Самите ние, вероятно, сме отказали доста хора,минали, ей така,от любопитство или да задоволят собствен или каприз на дете,но, когато става въпрос за живи същества, нямаме право и не можем да сме безотговорни към тяхната съдба, след като напуснат нашите системи, защото, за нас,това,което правим, е първо любов , а след това търговия. Ще се радваме, ако тези, у които сме успели да запалим искрата, да събудим интереса и любопитстовото към нещо ново и атрактивно, към хоби, което ни зарежда с много красота, цвят и положителни емоции,са повече, от тези, които си дадоха сметка, че морската акваристика не е,като да си купиш нов скъп предмет, с който да впечатлиш приятелите от обкръжението ти, а отговорност и грижа и,затова,не е за тях .

Благодарим, първо на екипа, с който продължаваме да развиваме страстта си към акваристиката-без вашето желание,ентусиазъм и професионализъм, нямаше да го има и нашето желание да продължаваме напред , на клиентите ни, не само в България, но и в съседните ни Балкански страни, които ни повярваха, довериха ни се и все още са с нас, на колегите-търговци, с които превърнахме конкуренцята в приятелство, в името на хобито, както и на недоброжелателите ни- лично се убедихме в истиността на маркетинговата аксиома „няма лоша реклама, стига името ти да се споменава“ …неоспорим факт, предвид новите клиенти, открили ни именно така 🙂

Занапред си пожелаваме, преди всичко здраве-за нас и аквариумните ни любимци, за да реализираме новите идеи, които планираме през тази година, цветни коралови рифове и още повече последователи, нагазили надълбоко в солените води.