Соленоводен (морски) аквариум II: ТЕХНИКАТА

ТЕХНИКАТА В МОРСКИЯ АКВАРИУМ Няколко са основните елементи, без които не може да функционира правилно нито една морска система. На първо място,това е: 

СКИМЕР – „бял дроб, сърце, черен дроб и бъбреци“ на аквариума.Независимо кой тип аквариум сте си избрали-коралов или чисто рибен, това е техниката, с която не трябва да се прави компромис. Скимерът играе важна роля както във филтрацията на системата, за отсраняване на органичните замърсители във водата, така и в непрекъснатото й снабдяване с достатъчно количество кислород, толкова важен за морските обитатели, колкото и за нас, хората. За разлика от сладката вода, в солената, кислородът се разтваря в пъти по-малко и съответно, насищането е по-трудно и бавно при липсата на стабилна и сигурна апаратура.  С правилно оразмереният и качествено работещ скимер за дадената система е много лесно да се поддържат стабилни параметрите на водата, при правилно заселване, и всичките й обитатели, се чувстват добре,в отлично здравословно състояние.Основните изсквания към него са:1. да е правилно оразмерен спрямо нуждите и обема на системата;2. да е икономичен;3. да не загрява допълнително водата;4. да е лесен за обслужване и регулиране;5. да е безшумен;6. дадените технически характеристики да отговарят на действителните при работа (на пазара все по-широко навлизат реплики  и копия на едни от най-добрите американски и европейски марки. Ако все пак, изберете подобен вариант,имайте предвид, че описаните им характеристики са до наполовина завишени от реалните.  Също така,  добийте навика да го обслужвате и проверявате поне веднъж на два-три дни).   

 ОСВЕТЛЕНИЕ– За рифови акварими, неговата роля е също толкова важна, колкото и тази, на скимера. Не случайно водещите световни производители на техника за морската акваристика, имат цели научни отдели, които години наред изследват спектъра на светлината, проникваща в океана (на 2 до 5м. дълбочина), стремейки се да пресъздадат най-оптималните условия за растеж и оцветяване на коралите в изкуствени условия. Ако искате цветни твърди корали, с отворени полипи и стабилен растеж, тогава трябва да се ориентирате към висок клас осветление на някоя от доказаните фирми на пазара. Цената му наистина е доста висока, сравнена с масовото производство, но пък и качеството му гарантира, че няма да загубите корали, заради неправилно подбрана лампа.  В последните години диодите направиха „революция“ в морската акваристика, благодарение на една американска фирма, чиито специалисти, със своите дългогодишни проучвания в естествена среда, както и комуникациите с успешни хобисисти от цял свят, създаде технологии, позволяващи не само да бъде извадено най-доброто от светлинния спектър за здравия и красив вид на един рифов аквариум, като не спират да търсят нови и нови опции, но и глезят своите клиенти с нови технологии в  управление на осветлението, с възможност за контролиране и чрез смартфон, в синхрона между помпи и светлини, дълъг живот и гаранция, модерен дизайн и икономичност.До преди няколко години лампите с пури Т5 се считаха за най-доброто, което е създал човек, за да се доближи да естествената светлина, която черпят коралите в океана. Спектралният избор е изключително богат и предполага възможности за много комбинации, в зависимост от това, кой цвят бихте искали да преобладава в аквариума и каква да бъде неговата наситеност.Недостатъците на този тип лампи е, че не са достатъчно икономични, пурите имат живот 6-8 месеца и е необходимо да бъдат сменяни редовно, тези лампи също повишават температурата на аквариумната вода, което донякъде се компенсира от мощните вентилатори на тялото им.  Безспорен факт, обаче е, че СПС коралите все още се чувстват най-добре именно с този тип осветление. Все още има производители, които комбинират най-доброто от двете възможности- Т5 и диоди, като чисто визуално резутатите са отлични. Единственият недостатък  на този тип осветление е неговата изключително висока цена, каквато малко хобисисти, особено в България, могат да си позволят. 

ПОМПИТЕ ЗА ТЕЧЕНИЕ Важна част от всеки морски аквариум е доброто течение, което не позволява образуването на  „мъртви зони“, натрупване на детрит (органични отпадъци по камъните и пясъка) и предотвратява появата на нежелани алги и бактерии (динофлагелати, диатомеи, циано-бактерии) . Тук изборът  е доста по-голям, сравнено със скимерите и осветлението, но пак трябва да се има предвид, че недобри реплики на признати марки освен, че не притежават тяхната функционалност и действителни технически характеристики, нерядко създават и потенциална опасност от протичане на ток в аквариума, в следствие на некачествена изработка.    

РЕАКТОРИ- Реактор с активен въглен- ролята на активния въглен  в морския аквариум е в и адсорбирането на токсините и замърсителите от водата . Много корали, цветни полипи, риби или безгръбначни са химически активни и пазейки територията си, отделят в малки или по-големи количества токсини. В една безкрайна система, каквато е окенската, концентрацията им клони към 0, но не така стоят нещата в затворената система от  100, 200, дори 2000 литра. Липсата на активен въглен в нея или нередовната му смяна, биха могли да доведат дори до срив на целия аквариум.  Редовната му смяна (поне веднъж месечно за не много натоварени системи) поддържа водата чиста, без мирис и цвят.Реактор с фосфат-ремувър –  фосфатите са една от най-силните естествени отрови, които по естествен път влизат в аквариума (чрез храната),  за морските безгръбначни и  най-вече, за коралите. Дори и в малки количества предизвикват смърт. Естествените начини за контрола им са много несигурни и при натоварени системи, хранейки обилно обитателите, фосфатите доста бързо и неусетно се покачват.  Общо взето нивата им трябва да са толкова ниски, че  наличните тестове на пазара не трябва да могат да ги отчитат. Тогава можем да сме спокойни за здравето на нашия “риф”. За съжаление, ако нивата им се вдигнат до стойности, които могат да бъдат отчетени, то загубите на СПС корали са неизбежни. За това е много важно редовното им измерване, за да може и при най-малки промени да се реагира бързо и адекватно. Бариерата пред този вид отрова е реакторът с фосфат ремувър. Обикновено това е така наречения ГФО (гранулиран феро оксид), но последните новости на пазара показват много по-добри резултати. Това са специално създадени гранулирани полимери, с до четири пъти по-ефективно отстраняване на фосфатите от базираните на желязо ремувъри.