Соленоводен (морски) аквариум I: ИЗБОРЪТ

Причината, която ме накара да се опитам да систематизирам тук, някои от задължителните правила в морската акваристика е все по-честата ми среща с хора, запалили се по това хоби , но направили и моята грешка преди време,  да “набутат” много пари в напълно безполезно оборудване. За аквариум с моя размер, тази грешка ми струваше хиляди левове, на практика, изхвърлени в кофата за боклук. За съжаление, когато стартирах през 2009г, хората с някакъв опит в това хоби в България , бяха единици, а и те също се учеха на принципа “проба – грешка”. Основната ми информация бяха чуждите форуми и най-вече американските. Проблемът там беше,че много от нещата, за които четях ,ч е трябва да присъстват в аквариума или се намираха много трудно в България  или изобщо не се намираха, или, при единичен внос излизаха ужасно скъпо. Налагаше се да се търсят компромисни варианти, да се нагаждат нещата с подръчни средства и в крайна сметка се оказа, че така пригоденото оборудване е причина да изгубя в началото голяма част от доставените с толкова мъка корали, риби и и безгръбначни.

Морският аквариум не са само 4-5 здраво залепени стъкла, пълни с “осолена” вода, в които ще изсипете купените от магазина шарени, екзотични рибки, пропътували хиляди километри, за да стигнат до нас. Това е система, в която за да се чувстват обитателите добре , да ви радват дълго време с жизнеността си и непрекъсната динамика, е необходимо да бъде стартирана още от самото начало с мисъл за всеки детайл. Всяко нещо в морския аквариум – било то”живи” камъни,  пясък, техника или осветление, има определена, жизнено-важна роля в това, да създадате уютен и сигурен дом за неговите обитатели. И всяка грешка, допусната в началото, води до това рибите ви да умират една след друга, ден след ден, докато това не ви откаже от начинанието, защото се чувствате безсилни да промените събитията .

Приятелският ми съвет към всеки начинаещ морски е акварист е , преди да купите нещо, което впоследствие ще се окаже, че по една или друга причина не отговаря на нуждите ви и не покрива виждането ви за морския аквариум, който сте си представяли е , първо да си дадете ясна сметка какъв аквариум искате и как бихте искали да изглежда той. Какви риби да плуват в него, с какви безгръбначни да съжителстват и искате ли да се радвате на истински риф-с живи цветни корали или ще наблегнете на пещерите, от които дебнат митични морски хищници. Това е основата , върху която се гради успешната морска система.

В интернет пространството ще намерите достатъчно снимки, които ще ви помогнат да си изградите ваша собствена визия, в акваристките форуми има все по-богата информация за това, на което сте се спрели, но най-важното си остава, да поговорите с човек, който от личен опит, чрез собствения си подобен аквариум е запознат с детайлите и стъпките, които е необходимо да следвате за да се радвате на жив и колоритен морски свят. Убедете се, че специалистът, с който ще вървите заедно в това хоби  има действително работеща морска система и тя изглежда така, както си представяте да изглежда вашата.  А тези хора в България стават все повече и няма да ви откажат съвет или коментар.

От къде да започнем….

Видът на аквариума – т.е. какви ще бъдат основните обитатели в нашия аквариум.

Най-лесният, най-евтин откъм оборудване и техника и най-безпроблемен за поддръжка е чисто рибният аквариум – камъни, изкуствени корали и риби

Другият вариант, също не толкова претенциозен по отношение на изискванията за окомплектоване , е рифов аквариум с меки коралчета, гъбки и полипчета

И най-взискателната, сложна, изискваща отлична техника, много опит, внимание , грижи, сериозно следене на показателите на водата, добавки , но в същото време и най-красивата система, е кораловият риф- плетеница от твърди корали в пастелни цветове, между които се стрелкат екзотични плувци .

И,ако последната система е подходяща и за първите два типа, то първите два са неприложими за кораловия риф, без серизни подобрения и инвестиция, особено в частта-осветление и филтрация.

Размерът…в морската акваристика наистина има огромно значение. От това, колко голям аквариум ще изберете, определяте визията на новото си хоби още с първата стъпка. Обратно на позната практика, ” да се пробваме с нещо малко и,ако стане, ще минем на по-голямо”,тук нещата се обръщат на 180 градуса. Именно малкият аквариум може да ви откаже, още преди да сте започнали, защото той, заедно с чистия коралов риф, се водят “висшият пилотаж” в морската акваристика. Една голяма система е стабилна, има способността  да се самоподдържа и да поема “удари” – прехранване, случайна смърт на обитател и т.н. , без сериозни последствия. Докато нано аквариумите ( общо взето до около 200 л) изискват стриктно спазване на правилата, никакви компромиси и експерименти, строг контрол върху броя и вида на обитателите, както и невъзможност за отглеждане на повечето видове корали и анемони

Отделно факт е, че видиш ли веднъж цветната екзотиката в дома си, неминуемо те обзема желанието за нещо по-голямо, в което да сложиш това, и това ,и другото, което не е било възможно до този момент и да направиш картината още по-богата и жива. И неминуемо следват нови разходи, защото техниката за малкия аквариум е една, някои неща не могат да се пригодят и да се прехвърлят в по-голямата система, а от там скачат и разходите за новото оборудване.

Ширина,височина,дължина

Най-често аквариум се избира според останалото свободно място, след обзавеждането-да се скрие някоя ниша,да се върже определен детайл. И това е нормално за България. Не визирам други страни,в които хобито е развито до такава степен , че според премисленото място за тази “вещ”-общ изглед, достъп, разположение на рифа вътре и наблюдение на обитателите, слънчеви отблясъци във водата и т.н.,се нареждат останалите мебели.

Има минимални изисквания за ширина на една система,които са съобразени както с комфорта на рибите, които ще заселите вътре, така и с вашия личен. Не веднъж съм получавал запитвания за 20-30 см-ви аквариуми за риби и корали,защото мястото,което е останало свободно, е с подобна ширина. И ,с риск да загубя въпросния клиент, съм отказвал направата на подобен съд за мъчения, както за обитателите му, така и за собственика им.

Много от майсторите, които лепят стъкла, разбира се казват “няма проблем, правим всичко, което искаш”. Въпросът обаче е до колко това желание е адекватно и наистина премислено.

90% от морските обитатели,които се продават в магазините са диво-уловени в окена. Едва няколко вида рибки, няколко скаридки и рачета могат да бъдат изкуствено развъдени. Най-честите им местообитания са водите на Индонезия, Шри Ланка, Червено море. Колкото и “териториални” да се водят част от тях, пак се нуждят от пространство, в което да плуват. При подобна ширина, след поставяне на задължителните камъни, това пространство се лимитира още повече.

Другият проблем, който възниква и в повечето случаи, се пренебрегва, защото е чисто естетически, но в един момент става доста дразнещ, е почистването на стъклата. Колкото и рядко да се прави- по-често с магнитна чистачка и веднъж на 7-10 дни със специален нож, при подобна ширина , след заселване на аквариумчето, когато и коралчетата започнат да растат, тази дейност става почти “мисия невъзможна”. В пъти по-широки аквариуми, след някой и друг месец от стартирането, когато тръгва развитието,  доста често остават недостъпни  някои места, където се натрупват алгии и коралин /вид червен корал,който покрива камъните и стъклата,когато последните не се стържат/. За съжаление, когато установим този проблем, е вече късно за промени.

И така, миминумът ширина за една прилично изглеждаща система /в случая,не визирам нано-аквариумите/ е в рамките на 50 см.

Височината също е лимитирана според вида и мощността на осветителното тяло, поради факта, че повечето корали се нуждаят от достатъчно количество светлина за да фотосинтезират и нейната проникваща способност в солената вода е намалена. Най-често височината варира между 40-45 и 60-70см, докато дължината е изцяло според вашето желание и подготвеното място.

За правилното съчетание на тези три компонента, особено при големи системи е много важен професионализмът на човека, който ще я изгражда /ако не сте избрали готов сет/, качеството на материалите,с които се работи, главно на силикона, свързващ отделните стъкла, на чиято издържливост ще разчитате в следващите години, за да не се налага да правите непредвидени ремонти. И не на последно място, добро познаване на физичните закони от човека, захванал се с тази работа , преди всичко на това, какво налягане оказва водата върху стените на съда, така че да ви предложи правилната дебелина стъкло и изработка, достатъчни да удържат стотици, хиляди, а при някои аквариуми и десетки хиляди литри вода.

Дисплей и съмп

Всяка морска система се състои от два компонента – видима част (“лицето” на системата) – дисплей и “пречиствателната станция”-съмпа, в който се позиционира голяма част от необходимата техника. Съмпът има опция да бъде вграден в задната страна на дисплея (при повечето нано системи), странично, и най-често и най-удобно, от гледна точка на последващо обслужване и следене, особено при големите системи, е втори аквариум, с малко по-малки размери, под първия, разположен в шкаф (в случая няма да разглеждаме варианта, когато цялата филтрираща система се помещава в отделно мокро помещение, специално изградено и проектирано с тази цел, много често срещано на запад от нашата държава)

Ако поръчвате система, е много важно, тези два компонента да бъдат направени правилно и с мисъл. Доста често, един сбъркан преливник в дисплея води до това,че тази част от аквариума започва да събира мърсотия и болуци,които няма как да се изчистят, загуба на риби там, които поради тясното пространство не могат да бъдат извадени и след време умират.

За ефективното функциониране на техниката в съмпа е необходимо да бъдат спазени някои основни правила при изграждане на отделните отделения /минимум 3-4 на брой/, като размерът им трябва да бъде съобразен и с размера на подходящото за този литраж оборудване.

Обемът и видът на съмпа трябва да  гарантират, че при непредвидени аварии в електроподаването или в циркулационната помпа, (докато ви няма вкъщи)  няма да газите в солената си вода още пред входа.

Рамка и шкаф

При изграждане на една морска система с литраж над 200 литра, металната или друга, достатъчно здрава рамка е задължителното “скеле”, на което се поставя дисплея, за да си гарантираме стабилност и сигурност. Шкафът, който облича тази рамка може да бъде изработен от различни материали, но е добре те да  бъдат съобразени с наличието на вода и влага (от вътрешната страна).